خرید مادربرد کامپیوتر حرفه ای
مادربرد یک قطعه سخت افزاری بسیار مهم در کامپیوتر است. که دیگر قطعات سخت افزاری به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به آن ارتباط پیدا میکنند. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی، اطلاعات مفید برای خرید مادربرد کامپیوتر، ویژگیها و اجزای تشکیل دهنده، محدوده قیمت مادربرد کامپیوتر و هر آنچه که به آن مربوط میشود بیشتر آشنا کنیم. پس چنانچه تمایل دارید با این قطعه کاربردی بیشتر آشنا شوید در ادامه ما را همراهی کنید.

8 نکته مهم خرید مادربرد کامپیوتر
انتخاب این قطعه یکی از سختترین کارها در خرید قطعات کامپیوتری است که واژگان مربوط به آن کمی پیچیده هستند طوری که برای افراد باتجربه هم تا حدودی گیج کننده است. معمولا مادربورد کامپیوتر تفاوتهایی اساسی از نظر اجزا و نوع آنها با یکدیگر دارند که هر کدام از آنها میتوانند در بهتر شدن یا کند شدن عملکرد تاثیر بهسزایی داشته باشند. این تفاوتها شامل تفاوت در نوع چیپست، تعداد اسلات رم و حافظههای پشتیبانی شده، شرکت سازنده، اسلاتهای توسعه، انواع و تعداد پورتها و از همه مهمتر نوع کاربرد سیستم میشوند. اما ما در قسمت زیر به صورت خلاصه به ویژگیهای مختلفی که باید در هنگام خرید مادربرد خود برای کامپیوتر در نظر داشته باشید اشاره کردهایم:
- فرم فاکتور: با توجه به کامپیوتری که استفاده میکنید قیمت مادربرد کامپیوتر، ابعاد و اندازههای مختلفی دارند که هر یک برای کاربردهای متفاوتی تولید شدهاند. به عنوان مثال پرکاربردترین مدل atx است.
- پردازنده و سوکت: همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم پردازندهها محصول دو شرکت اینتل و amd هستند. که بسیاری از مدلهای شرکت اینتل قدرت بالاتری دارد، انرژی کمتری مصرف میکنند و در عین حال قیمت آن نیز بالاتر است. سوکت این قطعه نیز یکی از مواردی است که باید انطباق آن با سوکت پردازنده بررسی شود. دقت کنید در نصب این قطعه پیشرفته میتوان گفت هر پردازنده را نمیتوان رو یکی از این قطعات نصب کرد.
- اسلات رم: مقدار حافظه رم در سرعت کامپیوتر بسیار موثر است. معمولا رمهای ddr4 فرکانس بالاتری دارند و از حافظه بیشتری پشتیبانی میکنند. به همین خاطر پیشنهاد میکنیم تا حد امکان اقدام به خرید این قطعه از این نوع کنید.
- اسلات کارت گرافیک: برای استفاده همزمان از چند کارت گرافیک توجه کنید که هر اسلات از چند مسیر پشتیبانی میکند. به عنوان مثال عبارت 16× در آخر نام اسلات به این معنی است که از 16 مسیر پشتیبانی میکند.
- ورودی sata و m2: اگر میخواهید از چندین هارد و فضای ذخیرهسازی با هم استفاده کنید توجه به تعداد این پورتها ضروری است.
- شبکه: پورت شبکه LAN در مادربرد های ارزان، قدیمی و جدید دیده میشود. اما اگر به دنبال یک قطعه حرفهایتر هستید پیشنهاد ما انواع مدلهایی است که از قابلیت اتصال بیسیم برخوردارند.
- اورکلاک: اگر اورکلاک برای شما مهم است، سعی کنید حتما از قطعات مخصوص اورکلاک استفاده کنید تا تجربه بهتری نسبت به این قطعات معمولی داشته باشید.
- پنل پشتی: فرقی نمیکند که بخواهید از سیستمتان برای چه مواردی استفاده کنید در هر صورت توجه به پنل پشتی مسئلهای است که از اهمیت ویژهای برخوردار است. هر چه تعداد پورتهای روی پنل پشتی از جمله پورت USB 3.0، پورتهای تصویر، USB Type C و... بیشتر باشد بهتر است.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید مادربرد ایسوس
قیمت مادربرد کامپیوتر در بازار
اگر چه در محدوده قیمت بالاتر میتوان مادربورد کامپیوتری بهتر و کارآمدتر خریداری کرد، اما با قیمت زیر یک میلیون تومان نیز میتوان این قطعه را خرید که ارزش خرید بالایی نسبت به هزینهای که برای آن میپردازید داشته باشند. اگر به دنبال قیمت مادربرد کامپیوتر به روز برای سیستمهای خانگی و حرفهای هستید، انواعی از آن در محدوده قیمت 2 میلیون تومان میتوانند برای شما مناسب باشند. اما برای افرادی که قصد دارند از سیستم خود برای کارهایی فراتر از امور روزمره استفاده کنند. به عنوان مثال افرادی که از آن برای تولید محتوا، سیستم سرور، رندرینگ، ساخت انیمیشن و... استفاده میکنند. قطعات رده بالا که بالای 2 میلیون تومان قیمت دارند مناسبتر هستند. اما به صورت کلی در بازار محدوده قیمت مادربورد کامپیوتر از 800 هزار تا 8 میلیون تومان است.

مشخصات بهترین مادربرد کامپیوتر
وقتی صحبت از بهتر بودن یک مارک برای خرید مادربرد کامپیوتر پیشرفته باشد، باید ابتدا ویژگی مد نظر خود را مشخص کنیم. به عنوان مثال اگر برخورداری از امکانات متنوع مدنظر ما باشد ازراک و ایسوس از جمله مواردی هستند. که ویژگیهای متعددی دارند در حالی که گیگابایت برای برخورداری از طول عمر مفید و کیفیت خوب حرفهای زیادی برای گفتن دارند. فروشگاه همگامان پویا یکی از بهترین و معتبرترین مراکزی است که می توانید خرید خود را انجام دهید. از نظر خرابی در سال 2013 و 2014 گیگابایت بهترین بوده و تنها 2 درصد خرابی برای آن گزارش شده است. در همین آمار MSI و AsRock حدود 2.5 تا 3 درصد خرابی داشتهاند. که نسبت به گیگابایت تا حدودی بیشتر است اما از طرف دیگر ایسوس طبق معمول در میانه قرار داشته است. به طور کلی در بنچمارک و سیستمهای اورکلاک حرفهای، ایسوس و ازراک خوب ظاهر شدهاند و گیگابایت با اختلاف اندک در رده دوم قرار گرفته است. به طور کلی هر چه این قطعه بزرگتر باشد از عملکرد و قابلیتهای بیشتری برخوردار است. اما لازم به ذکر است که انواع دیگری هم وجود دارند که در قیمت مادربرد کامپیوتر تاثیر می گذارند. که امکانات و قابلیتهای گستردهتری نسبت به انواع بزرگتر دارند. اگر چه این قطعات دارای انواع مختلف و متعددی هستند. اما پرکاربردترین آنها که در کامپیوترهای رومیزی معمولا چهار نوع هستند که شامل موارد زیرند:
• mini-itx (از جمله کوچکترین انواع این قطعه با ابعاد 17×17)
• micro-atx (معمولا 24.4×24.4 اما در ابعاد 24.4×20.6 نیز عرضه میشود )
• atx (ابعاد عمومی 30.5×24.4، تقریبا قابل استفاده در تمام کیسهای mid-Tower) • e-atx (قابل استفاده برای کاربردهای حرفهای تر، در ابعاد عمومی 30.5×27.7)

مادربرد چیست و چگونه کار می کند
این قطعه به عنوان برد اصلی یا Mainboard نیز شناخته شده است. به قطعهای الکترونیکی گفته میشود که میتوان آن را در تمام ابزارهای دیجیتالی مانند کیس کامپیوترهای رومیزی، لپ تاپ، گوشیهای موبایل و... پیدا کرد. به عنوان مثال اگر دقت کرده باشید هنگام باز کردن کیس کامپیوتر، شما یک قطعه بزرگ را داخل آن میبینید که دیگر قطعات مهم از جمله پردازنده، رم، هارد دیسکها، کارت گرافیک و... به آن متصل شدهاند. که انرژی لازم از طریق همین قطعه از منبع تغذیه به آنها منتقل میشود که به این قطعه مادربرد گفته میشود. این قطعات ابتدایی تنها یک پردازشگر و چند ورودی ساده داشتند که کمکم در طول 20 سال اخیر دچار تحولات گستردهای شدند و به شکل امروزی خود درآمدند. اما با این وجود به طور کلی وظیفه اصلی این قطعه ایجاد ارتباط میان اجزا و قطعات مختلف یک دستگاه است. در نگاه اول اگر بخواهید این قطعه را از دستگاه خود بیرون بیاورید و آن را مورد بررسی قرار دهید شاید کمی گیجکننده باشد. با این که بسته به مدل کامپیوتر شما ممکن است اجزای آن متفاوت باشند، اما برخی از اجزای مهم و مشترک روی تمام قطعات وجود دارند. که برای درک عملکرد یک سیستم کامپیوتری تنها آشنایی با این موارد کفایت میکند. در قسمت زیر به معرفی قطعات این قطعه به شکل خلاصه می پردازیم:
- سوکت: که به آن ZERO INSERTION FORCE SOCKET نیز گفته میشود. در واقع محل نصب سیپییو است که معمولا روی برد اصلی با رنگ سفید یا استیل فلزی قابل تشخیص است. این سوکتها در دو نوع AMD و INTEL عرضه میشوند که معمولا فروش سوکتهای اینتل بسیار بالاتر است. در حال حاضر پردازندههای جدید پایه ندارند و پایه سیپییو روی مادربورد کامپیوتر قرار داده شده است. شما باید با توجه به توان این قطعه پردازندهای را انتخاب کنید که بهترین کارایی و قابلیت تطبیق را داشته باشد. این قطعه در افزایش یا کاهش قیمت این قطعه نقش دارد.
- اسلات رم: محل نصب RAM است. که معمولا 2 تا 6 گیره کنار خود دارد و به وسیله آنها رم را نگه میدارد. نکتهای که درباره این قطعه وجود دارد این است که اگر آنها را به صورت دوتایی خریداری کنید میتوانید از قابلیت دوکاناله که کارایی نرم افزارها را بالا میبرد بهرهمند شوید. برای اطمینان از سالم بودن این قطعه جای آن را روی اسلاتها تغییر دهید. معمولا در صورتی که به درستی کار نکند سیستم بالا نمیآید و بوق ممتدی میزند و در نتیجه این قطعه هم به درستی کار نخواهد کرد.
- کانکتور ورودی پاور: کانکتورهای ولتاژ دو عدد هستند. که پاور یا منبع تغذیه را به مادربورد کامپیوتر متصل میکنند. یکی از این کانکتورها بزرگ است و شکلی مستطیلی دارد و دیگری به شکل مربع و کوچک است که هر دو آنها وظیفه انتقال انرژی از پاور به برد اصلی را بر عهده دارند.
- سوکت IDE و SATA: روی این قسمت، کابل دیتای هارد و درایو نصب میشود. که سوکت هارد و درایوهای قدیمی IDE و در انواع جدید SATA است. در عین حال SATA2 و SATA3 تکنولوژیهایی هستند که اطلاعات بین درایو و هارد را با سرعت بیشتری منتقل میکنند. اگر میخواهید که سرعت بوت شدن و نصب سیستم عامل را بهبود دهید میتوانید چندین هارد و درایو را انتخاب و به سیستم وصل کنید.
- اسلات AGP: این قسمت محل نصب کارت گرافیکی است. بیشتر در خرید مادربرد کامپیوتر از اسلات AGP برخوردارند. اما در انواع جدید بردهای اصلی از اسلاتی به نام PCI EXPRESS استفاده میشود. که علاوه بر امکانات بیشتر سرعت بالاتری نیز ارائه میدهد. بردهای اصلی پیشرفته از دو تا سه سوکت PCIX برخوردارند که میتوانند از سه کارت گرافیک به صورت همزمان پشتیبانی کنند.
- اسلات PCI: روی این اسلات، کارتهای رایج PCI مانند کارت مودم، کارت کپچر، کارت تیوی و... قرار میگیرند.
- چیپست: که تمام قطعات روی آن را کنترل میکند. یکی از دلایلی که موجب اختلاف قیمت مادربرد کامپیوتر حرفه ای نسبت به نمونههای دیگر میشود، مدل و شرکت تولیدکننده چیپست است. معمولا مدلهایی که چیپستهای شرکت اینتل روی آنها استفاده میشود سرعت و امکانات بیشتری نسبت به دیگر انواع دیگر دارند.
- باتری: تمام مواردی که در BIOS تنظیم میشوند. از جمله تاریخ، زمان، پسورد، تنظیمات بوت شدن، فرکانس پردازنده و رم در بخش CMOS RAM ذخیره میشوند. که باتری مادربورد کامپیوتر این بخش را تغذیه میکند. به همین خاطر در صورتی که باتری برداشته شود تمام تنظیمات BIOS به هم میخورند.